Japán, mirin édes főzőbor, kínai rizs főzőbor
Ebben a kategóriában megtalálhatóak a Japán és kínai konyha két népszerű főzőborai, a mirin és a kínai rizs főzőbor.
A mirin egy édes, alkoholos ital, melyet hagyományosan Japánban használnak a főzés során. A mirin a japán kultúrában számos étel alapanyaga, és egyedülálló ízt és aromát kölcsönöz az ételnek. A mirin édes, kissé szirupos állagú és kellemesen könnyed, gyümölcsös ízű.
A kínai rizs főzőbor (gyakran Shaoxing bor néven is ismert) szintén fontos összetevője a kínai konyhának. Ez a borosított rizs ital jellegzetes, jellegzetesen mázos ízt és aromát kölcsönöz az ételnek. A kínai rizs főzőbor tartalmazhat magasabb alkoholtartalmat, mint a mirin, és hangsúlyosabb ízt ad az ételeknek.
Mind a mirin, mind a kínai rizs főzőbor segít a főzés során az ízeket kiegyensúlyozni, a húsokat, halakat és zöldségeket megpuhítani, valamint egyedülálló ízvilágot teremteni. Ezeket a főzőborokat használhatjuk például szószok, marinádok, sütés, párolás és wokolás során is. A mirin és a kínai rizs főzőborok a japán és kínai ételek elkészítéséhez elengedhetetlenek, és segítenek a hagyományos ízélmények visszaadásában a távol-keleti konyha rajongóinak.