Webáruházunkban felsorakozott a thai alapanyagok színe-java, és mind csak arra vár, hogy Ön elkészítse ízekben gazdag, új kedvenceit!
Ha thai konyháról van szó, az első étel, ami mindenkinek eszébe jut, a Pad Thai, de sokak számára ismerős a Tom Yum vagy a Tom Kha Gai is. A paletta természetesen ennél sokkal szélesebb, és az izgalmasabbnál izgalmasabb fogások között feltétlenül meg kell említeni a curry különféle változatait is. Nézzük, honnan is ered és mitől olyan különleges az étel, ami meghódította a világot!
Mi is valójában a curry?
Azt, hogy ma szerte a világon ismerik a curryt, az angol gyarmatosítóknak köszönhetjük, származási helyét illetően azonban Indiát, Thaiföldet, Malajziát említhetjük meg. Bár a köznyelvben egy konkrét fogásként hivatkozunk rá, a curry valójában egy komplett ételcsoportot ölel fel, ráadásul a kiejtése sem olyan egyértelmű, mint gondolnánk, eredetileg valahogy úgy hangzik, hogy „kári”.
A curry bejárta Indiát és környékét, és ahogy az lenni szokott, mindenki hozzátett egy kicsit vagy épp elvett belőle, így ahány hely, annyi féle változata ismert. A lényeg természetesen országtól és tájegységtől függetlenül változatlan maradt; egy elképesztően intenzív ízvilágú, fűszeres mártás szolgáltatja az étel alapját.
A thai curryk különlegessége, hogy itt egy egészen bőséges, sűrű mártás készül, már-már olyan, mint egy gazdag leves, mégsem hiányozhat mellőle a köret. Kifejezetten nagy mennyiségű rizst szokás tálalni ehhez a változathoz, ami nem csupán laktatóvá teszi az ételt, hanem még élvezetesebbé varázsolja az ízeket, amik a thai alapanyagoktól olyan karakteresek.
Alapanyagok, amik nélkül nincs curry
Készülhet curry csirkével, rákkal vagy éppen tofuval, de a friss, ropogós zöldségek mindegyikben központi szerepet kapnak. Ami a legtöbb verzióban felbukkan, az a karfiol, brokkoli, cukkini, padlizsán, burgonya, sárgarépa és a spenót, illetve ezek különféle kombinációi. Amitől a thai curry igazán páratlan, az a kókusztejes szósz, ami selymessé teszi az ételt.
A fűszeralap egy erőteljes ízvilágú kombináció, amibe rendszerint hagymafélék, chili, galangál, római kömény, koriander és thai citromfű kerül, amit pasztává zúznak. Megkülönböztetünk sárga, piros és zöld curry pasztát, melyek abban különböznek, hogy kurkumával, piros vagy zöld chilipaprikával készülnek, ami a csípősségi fokot is meghatározza. Végül mutatunk mindehhez egy receptet is!
Zöldségcurry thai módra
Hozzávalók:
- 400 ml kókusztej
- 1 evőkanál zöld curry paszta
- 20 dkg brokkoli
- 15 dkg csiperkegomba
- 10 dkg sárgarépa
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 db bébicukkini
- 2 evőkanál olaj
- egy pici só
Elkészítés:
- A brokkolit rózsáira szedjük, a gombát feldaraboljuk, a sárgarépát felszeleteljük, a paprikát felkockázzuk, a cukkinit pedig hosszában félbevágjuk, majd felkarikázzuk.
- Vizet forralunk, megsózzuk, a sárgarépát 2-3 percig, a brokkolit 3-4 percig blansírozzuk, végül jeges vízbe tesszük őket (így nem puhulnak és a színüket is megtartják). A gombát hirtelen megpirítjuk.
- Felforrósítunk egy kis olajat, és 2-3 perc alatt átpirítjuk rajta a curry pasztát, majd felöntjük a kókusztejjel, elkeverjük és felforraljuk.
- Az első forralást követően beleforgatjuk az összes zöldséget (a nyers cukkinit és a paprikát is beleértve), még egyet forralunk rajta és kész is.
Nagy adag rizzsel vagy laposkenyérrel, frissen érdemes tálalni. A zöldségek roppanósak, az ízek és a színek pedig igazán intenzívek, így az eredmény egy igazi, autentikus thai fogás.
Ha Ön is szívesen kipróbálna egy curry receptet, az alapanyagokat megrendelheti tőlünk külön-külön, de választhatja akár a thai konyha kezdőkészletet is, ami a kókusztejen és a curry pasztán kívül számos egyéb izgalmas alapanyagot, valamint egy receptfüzetet is tartalmaz. Inkább egy másik klasszikust készítene el? Kínálatunkban Pad Thai alapanyagokat is talál, nézzen körül bátran!