Sütiket használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók biztosításához és a forgalom elemzéséhez. A weboldalunk Ön általi használatára vonatkozó információkat megosztjuk közösségi média-, hirdetési és elemzési partnereinkkel is, akik ezeket az információkat kombinálhatják más olyan információkkal, amelyeket Ön megadott nekik, vagy amelyeket a szolgáltatásaik használatából gyűjtöttek.

Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Pénznem

Mi a csípős thai tészta titka?

thai tésztaA csípős thai tészta instant változata hazánkban is népszerű, de vajon miért szeretjük annyira? Mutatjuk a magyarázatot, webáruházunkban pedig lecsaphat kedvenc ízeire!

Mindenkivel előfordul, hogy egy fárasztó nap után a főzés már szóba sem jöhet, mégis jól esne valami tartalmas vacsora. Ilyenkor egy instant thai tészta biztos befutó, hiszen pillanatok alatt kész van, fűszeres, csípős ízével pedig azonnal levesz minket a lábunkról. Ezeknek az ételeknek a legfőbb összetevője a chilipaprika, ami szinte lángra lobbantja az ízlelőbimbóinkat, mégis imádjuk, sőt, ha rákapunk az ízére, egyre jobban kívánjuk. De mégis mit tud a chili, ami miatt a rabjává válunk?

A chili titkos vegyi fegyvere

csípős thai tészta, fűszeres tészta, thai tésztaA paprikáról tudjuk, hogy C-vitaminban gazdag, de ezen felül luteint, likopint, zeaxantint és karotinoidokat is tartalmaz, tehát a fogyasztása kifejezetten egészséges. Ám ez a tény önmagában keveseket győz meg, és a chili valójában sokkal többet is tud ennél, van ugyanis egy titkos fegyvere, a kapszaicin. Erre a vegyületre tulajdonképpen azért van szüksége a növénynek, hogy ne akarjunk táplálékként tekinteni rá, mi azonban mit sem törődve a trükkel előszeretettel fogyasztunk chilit.

A kapszaicin lecsökkenti a hő- és fájdalomérzékelő receptorok ingerküszöbét, aminek az a következménye, hogy forrónak érezzük a normális testhőmérsékletet is, így keletkezik a csípősség érzete. Ez mindannyiunkra egyformán igaz, mégis vannak, akiknek egy thai fűszeres tészta is igazi kihívást okoz, míg mások a világ legerősebb paprikájával, a Carolina Reaperrel is könnyedén megbirkóznak. Íme, a magyarázat!

Létezik kapszaicin függőség?

thai tésztaSenki sem születik úgy, hogy bírja a csípőset, lényegében arról van szó, hogy hozzászoktatjuk magunkat, hiszen minél többet fogyasztunk belőle, annál inkább pusztítja receptorainkat a kapszaicin. Ezért van az, hogy egy csípős thai tésztától senkinek sem fog könnybe lábadni a szeme az étel szülőföldjén, ott ugyanis a kultúra szerves része a chili fogyasztása. Ám ha egyszer rákapunk az ízére, szinte drogként hat ránk, a kapszaicin függőjévé válunk. Miért?

A chilipaprika fogyasztása a szervezet számára stresszt jelent, melyre úgy reagál, hogy endorfint termel, ez pedig eufórikus állapotot vált ki. A csípős ízeket tehát elkezdjük pozitív érzésekkel társítani, nem csoda hát, ha a thai tésztára is ennyire könnyen rá tudunk kapni. Ám természetesen nem a csípősség az egyetlen, ami miatt ennyire szeretjük ezt az ételt, mert bárhogy játszik is velünk a kapszaicin, a thai ételek egyszerűen finomak.

Ízekben gazdag fogások

A thai tészták összetevői között szinte biztosan megtaláljuk tehát a chilipaprikát, van azonban számos egyéb hozzávaló, ami miatt olyan ínycsiklandozóak ezek a fogások még egyszerű, instant formában is. Az édeskés ízért a szójaszósz felel, de a tésztaételek a hagymaféléket sem nélkülözik, a zöldhagyma és a fokhagyma például szinte mindig szerepel az összetevők listáján. Mindezt pedig olyan izgalmas extra hozzávalók koronázzák meg, mint amilyen a pirított szezámmag is.

Az alapokhoz mindig társul valami, ami elviszi valamilyen irányba a fűszeres thai tészták ízvilágát, ez jellemzően csirke, rák vagy valamilyen zöldség, de ott van például a yentafo is, ami igazi különlegesség. Ezek az ételek egytől egyig igazi ízbombák, a választék pedig olyan széles, hogy garantáltan mindenki megtalálja köztük a kedvenceit, így ha egyszer megkóstoltuk, érdemes betárazni belőlük.

Önnek is jól esik olykor egy csípős, fűszeres thai tészta? Netán még csak most ismerkedik ezzel a világgal? Nézzen körül webáruházunkban, fedezze fel gazdag kínálatunkat, és engedje, hogy Thaiföld pikáns ízei átmelegítsék!

Keresés