Hozzávalók:
- 200 g kínai tojásos tészta vagy más ázsiai tészta
- 2 evőkanál szezámolaj
- 1 közepes sárgarépa, vékony csíkokra vágva
- 1 kis fej vöröshagyma, vékony szeletekre vágva
- 1 paprika, vékony csíkokra vágva (szín szerint választható)
- 6-8 db szárított Shiitake gomba
- 200g káposzta, vékony csíkokra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál friss gyömbér, reszelve
- 3-4 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál osztrigaszósz (elhagyható vagy helyettesíthető szójaszósszal)
- 1 evőkanál hoisin szósz (opcionális, édeskés ízhez)
- 1 teáskanál cukor (opcionális)
- Só és bors ízlés szerint
- Friss újhagyma a tálaláshoz, vékonyan felszeletelve
- Szezámmag a díszítéshez (opcionális)
Elkészítés:
- Áztasd be a s szárított Shiitake gombát meleg vízbe kb 20-25 percre, majd mosd le és szűrd le a goombát, vágd vékony szeletekre.
- Főzd meg a tésztát a csomagoláson található utasítások szerint, majd öblítsd le hideg vízzel, hogy megállítsd a főzést. Tedd félre.
- Egy nagy serpenyőben vagy wokban forrósítsd fel a szezámolajat, majd add hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és pirítsd 1-2 percig, amíg illatozni kezd.
- Add hozzá a hagymát, a sárgarépát, a paprikát és a káposztát. Pirítsd őket közepes lángon 5-6 percig, vagy amíg a zöldségek roppanósra puhulnak.
- Add hozzá a főtt tésztát a serpenyőbe, majd öntsd rá a szójaszószt, osztrigaszószt, hoisin szószt (ha használsz), és a cukrot. Alaposan keverd össze, és pirítsd még 2-3 percig, hogy az ízek összeérjenek.
- Ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint.
- Tálalás előtt szórd meg friss újhagymával és szezámmaggal.
Tippek:
- Ha szeretnél húsos változatot készíteni, pirítsd meg először a csirkemellet, sertéshúst vagy garnélát, és a végén add hozzá a zöldségekkel együtt.
- Variáld a zöldségeket kedved szerint: adhatunk hozzá káposztát, bambuszrügyet vagy cukorborsót is.