Pad thai alapanyagok és az elkészítés fortélyai

pad thai alapanyagokSzeretne egy tányérnyi Thaiföldet varázsolni konyhájába? Elhoztuk Önnek a legfontosabb pad thai alapanyagokat és adunk néhány extra tippet az étel elkészítéséhez!

Thaiföld nemzeti eledele bejárta és azonnal meghódította a világot, ami nem is meglepő, hiszen egyedi és abszolút intenzív ízvilágot tudhat magáénak. A pad thai lényegében egy egyszerű, pirított rizstésztával készített egytálétel, ugyanakkor az édes, a sós, a savanyú és a csípős tökéletes ötvözete. Aki egyszer megkóstolja, beleszeret, amit mi sem példáz jobban, mint hogy néhány évvel ezelőtt a CNN olvasói beszavazták a világ 50 legízletesebb étele közé.

Thaiföldet el sem lehet képzelni pad thait készítő utcai árusok nélkül, és ma már a hazánkban fellelhető ázsiai éttermekben is mindig van helye ennek az ételnek. A jó hír, hogy otthon sem kell lemondani az elképesztő ízorgiáról, hiszen az autentikus pad thai alapanyagok csak pár kattintásra vannak. Az egyedi karakterért felelős szószokból és fűszerekből érdemes betárazni, mert biztos, hogy az étel újra és újra terítékre kerül majd.

Egy kis pad thai történelem

Az étel alapját adó rizstészta igen korán ismert volt az ősi Sziám, azaz a mai Thaiföld területén, az ott lakók vietnámi kereskedők közvetítésével ismerkedtek meg vele és építették be a konyhába. Ennek ellenére a pad thai alig több, mint száz évvel ezelőtt kelt életre, mégpedig egészen különös módon, az ételt ugyanis nem a szokások és hagyományok ihlették, ahogy az lenni szokott, hanem egy pályázat nyertese volt.

pad thai alapanyagokSziámból 1939-ben lett Thaiföld, a hatalomra kerülő miniszterelnöknek pedig eltökélt szándéka volt, hogy megerősíti az új országot és a lakosság nemzeti tudatát. Pályázatot hirdetett, melynek az volt a célja, hogy szülessen egy nemzeti étel, ez lett a pad thai, ami azóta is meghatározza a thai konyhát és képviseli az országot szerte a világon.

Mitől olyan különleges a pad thai?

Az étel lelke a pad thai szósz, amiben remekül megfér egymás mellett és különleges zamatot alkot a négy íz, amivel egyébként más fogásokban is ügyesen egyensúlyoznak a thaiok. A sós ízt a halszósz adja, a savanyút a tamarindpaszta, az édeset a nádcukor a csípőset pedig a chili. A készen kapható szószokban ezen felül szokott lenni paradicsompaszta, fokhagyma, mogyoróhagyma, szójaolaj, ecet és só.

A házi pad thai legnagyobb kihívása érdekes módon a rizstészta, az ugyanis előzetes áztatást igényel, a cél egy lágy, de még nem evésre kész állag, így válik majd tökéletessé a wokban. Az ételbe mindig kerül tojás és általában tofu is, ezen felül csirke vagy garnéla és különféle zöldségekkel is meg lehet bolondítani. Földimogyoró, babcsíra és lime koronázza meg az ízvilágot, ezeket - egy kis extra chilivel együtt - tálaláskor is érdemes kirakni az asztalra, így mindenki a saját ízlésére formálhatja.

A tökéletes étel titka: pirítás wokban

pad thai alapanyagokBár a házi pad thai elkészítése csöppet sem bonyolult, van azonban néhány alapszabály, méghozzá a wokhasználatra vonatkozóan:

  1. A wokban készült étel lényege a pirítás, ezért egyszerre mindig csak 1-2 adagot szabad készíteni, máskülönben az alapanyagok megfőnek.
  2. Valamennyi friss alapanyagot gondosan elő kell készíteni és ügyelni kell arra, hogy minden egy karnyújtásnyira legyen.
  3. A hozzávalókat forró wokba kell tenni, ez felel azért, hogy az alapanyagok egy pillanat alatt megpirulnak és épp ezért fontos a gyorsaság.

Ha ezekre figyel, mennyei ízű, tökéletes állagú pad thai kerül majd a tányérba, amiből nem lehet eleget készíteni. Kipróbálná? Az előre elkészített szószt és minden thai alapanyagot megtalál webáruházunkban!

Kapcsolódó termékek

Pirított Szezámolaj 100%, 360ml (Oh Aik Guan)

Cikkszám:10502
Raktáron
2.990 Ft
Kívánságlistára teszem