Hozzávalók:
- 1 kg egész marhahús filé
- ½ evőkanál extra szűz olívaolaj
- ½ evőkanál vaj
- 2 evőkanál magos mustár
- 1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
- 1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma
- 1 evőkanál apróra vágott oregánó
- 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- 1½ csésze panko morzsa
- 1½ evőkanál Füstös BBQ Fűszer Keverék , 265gr (CapeHerb&Spice)
- ½ evőkanál extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
Melegítsünk fel egy nagy, tapadásmentes serpenyőt, és adjuk hozzá az olívaolajat és a vajat. Süssük a filét, amíg minden oldalról barnára és karamellizálódásra nem sül. Vegyük ki, és hagyjuk a filét néhány percig hűlni. Amíg hűl, készítsük el a morzsakrémet. Egyszerűen keverje össze a panko morzsát, a fokhagymát, a petrezselymet, a metélőhagymát, az oregánó és 1½ evőkanál Füstös BBQ Fűszer Keverék , 265gr (CapeHerb&Spice).
Miután a filé eléggé kihűlt ahhoz, hogy kényelmesen kezelhesse, kenje meg a filét az egész filét a teljes kiőrlésű mustárral. Morzsolja a panko morzsakeveréket egy nagy kenyérlapra, és hempergesse meg benne a mustárral bevont filét, nyomkodja bele a morzsába, hogy a morzsa teljesen ellepje. Végül a morzsakéregre csöpögtetünk fél evőkanál olívaolajat. Helyezze a filét egy ráccsal ellátott sütőformába, és tolja be a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.
Az egyetlen módja annak, hogy megtudjuk, mikor sült meg ízlésünknek megfelelően, ha egy húshőmérőt szúrunk a hús legvastagabb részébe. Ha szépen átsütött marhahúsfilét szeretne, akkor vegye ki a sütőből, amikor a belső hőmérséklete 52˚C. Ha közepesen átsütöttre szeretné, vigye 55˚C-ra, ha pedig közepesen átsütöttre, akkor 60˚C-ra - ne feledje, hogy a hús még egy darabig tovább fog sülni, amíg pihen! Hagyja a filét legalább tíz percig pihenni, mielőtt felszeletelné.
Mit tálaljunk ehhez a csodálatos, kérges marhahúsfiléhez? A paradicsom bármilyen marhaszelethez nagyon jól illik. Egyszerűen szeleteljen fel érett, szobahőmérsékletű piros paradicsomot, tépkedjen rá egy nagy marék bazsalikomlevelet, és adjon hozzá rengeteg kapribogyót. Locsolja meg vörösborecettel és egy bőséges kanál extra szűz olívaolajjal, adjon hozzá egy kis őrölt fekete borsot, és szórja meg tengeri sóval, és már kész is. A nyár esszenciája egy tányéron.
Recept koncepció és fotózás: Lizet Hartley.
Lizet Hartley szabadúszó állókép- és tekercsfotós, ételstylist, ételfotós és receptfejlesztő. Szabadidejében - meglehetősen kiszámíthatóan - főz. További receptjei a http://www.melkkos-merlot.co.za címen található blogján olvashatók.