Változatos sushi alapanyagokkal és kiegészítőkkel várunk minden lelkes hobbi séfet, aki szeretne elmerülni a japán konyha rejtelmeiben!
A japánok könnyű és egészséges ételeikkel nyűgözték le a gasztrokalandorokat szerte a világon, konyhájuk remekei közül pedig egyértelműen kiemelkedik a sushi. Bár a legenda szerint eredetileg tartósítás céljából burkolták rizsbe a húsokat, napjainkban a jó sushi egyik legfőbb ismérve a frissesség, amire az izgalmasabbnál izgalmasabb tengeri herkentyűk használata miatt szükség is van. De mitől lesz ízig-vérig japán a sushi és hogyan készíthetjük el saját otthonunkban? Íme a válaszok.
Hogyan lesz tökéletes a rizs?
A legfőbb sushi alapanyag természetesen a rizs. Lehetőleg kifejezetten sushi rizzsel dolgozzunk, a mennyiséget illetően pedig 6 személyre számoljunk 50 dkg-ot. Most lássuk az elkészítést!
Mossuk át a rizst legalább 3-szor, csepegtessük le, majd öntsük fel 6 dl vízzel és hagyjuk állni 30 percig. Takarjuk le az edényt és melegítsük 5 percig lassú tűzön, majd forraljuk fel, ezt követően főzzük ismét lassú tűzön 15 percig. Húzzuk félre az edényt, a fedő alá tegyünk egy konyharuhát és pihentessük 10 percig, majd terítsük szét egy lapos tálban. Keverjük össze rizsecetkeverékkel, hagyjuk újabb 10 percig pihenni, végül keverjük át és pihentessük-hűtsük még 10 percig.
A sushi köntöse, avagy a nori
A sushit noriba tekerjük, ez egy szárított tengerimoszat lap, ami elképesztően vékony, zöldesfekete színben pompázik és különleges, fűszeres illatával hozza meg az étvágyat. Az elkészítéshez szükségünk lesz egy praktikus sushi kiegészítőre, ez a bambuszroló. Fektessük erre a nori lapot, majd egyengessük el rajta a kész rizst és tegyük rá a választott tölteléket. Na és mi kerüljön a nori ölelésébe?
- Húsokból kizárólag marhahúst használjunk, viszont szinte bármilyen tengeri állat szóba jöhet, például tigrisrák, polip, szívkagyló, vörös húsú tonhal vagy lazac.
- Ha húsmentes verziót is szeretnénk, készítsünk fűszeres, japán omlettet, vagy használjunk avokádót, shiitake gombát, uborkát.
A bambuszroló a sushi feltekerésekor nyer értelmet, hiszen ennek segítségével tudjuk igazán szorosan feltekerni a sushit. Ha kész, végül vágjuk fel kisebb falatokra egy éles késsel és már tálalhatjuk is.
A sushi alapanyagok nagy hármasa
- A szójaszósz lényegében egy erjesztett, folyékony ízesítőszer, ami tálkába öntve teszi teljessé az ételt, ebbe kell mártogatni.
- A japán tormaként is ismert wasabi egy igen markáns ízű, csípős, zöldes színű paszta formájában kerül az étel mellé.
- A hajszálvékony szeletekre vágott, ecetben érlelt gyömbér szintén izgalmas ízesítő, a sushi elmaradhatatlan kísérője.
Sushi kiegészítők az étkezéshez
Az evőeszközök legrégebbi képviselői a pálcikák, melyeket még mindig előszeretettel használnak Ázsia-szerte, így természetesen Japánban is. Akik evőpálcikával étkeznek, úgy tartják, hogy azok meghosszabbított ujjak, így is fogják és használják őket. Elsőre talán igazi művészetnek látszik ilyenekkel enni, de hamar bele lehet jönni és ezekkel együtt válik teljessé egy sushi vacsora.
Bár a sushi már önmagában is színekben gazdag, különleges látvánnyal koronázza meg az asztalt, de ha igazán mutatóssá szeretnénk tenni a tálalást, szükségünk lesz még pár sushi kiegészítőre. A falatokat helyezzük egy pala tálcára, az ízesítőket tegyük kőporcelán szószos tálkákba, és máris kész a hamisítatlan, japán hangulat.
Reméljük, Önnek is sikerült meghoznunk a kedvét egy igazi sushizáshoz, és ha így van, nincs más dolga, mint megrendelni a legfontosabb alapanyagokat, illetve kiegészítőket. Válogassa össze egyenként, amire szüksége van vagy válassza a sushi kezdőkészletet és kezdődhet a képzeletbeli utazás Japánba!