Gluténmentes öntetek: Ázsia ízei lemondások nélkül
Nálunk jól megfér egymás mellett az autentikus ízvilág és a speciális étrend. Rendeljen gluténmentes önteteket és varázsolja a konyhájába Ázsia ízeit!
Az ételérzékenységben szenvedők száma megdöbbentően gyors ütemben nő, az egyik legnagyobb probléma pedig a cöliákia, ami lényegében egy élethosszig tartó autoimmun betegség. Bár hazánkban súlyos tünetekkel csak a népesség 1-2%-a küzd, valójában 30-40% mutat immunreakciót a glutén összetevőire, ami arra enged következtetni, hogy akár a lakosság fele gluténérzékennyé válhat. Mi a megoldás?
A tünetek megszüntetésének egyetlen módja van, ez pedig a gluténmentes étrend, melynek szigorú betartása mellett teljes életet lehet élni. A speciális étrendbe illeszthető termékek iránti megnövekedett igényt a gyártók sem hagyhatják figyelmen kívül, így szerencsére egy több ilyen élelmiszert dobnak piacra, melyek nálunk egy külön kategóriát alkotnak a könnyebb áttekinthetőség érdekében.
Mivel az ázsiai ételek pikantériáját általában a különféle szószok és öntetek adják, különös figyelmet szentelünk ezeknek a termékeknek. Készítettünk egy rövid összeállítást a gluténmentes öntetekből, melyekkel Ön is hamisítatlan thai vagy éppen japán fogásokat készíthet. Íme a 4 leggyakrabban használt szósz, melyek nélkül nincs ázsiai ízvilág!
Gluténmentes halszósz
A halszósz egy barnás színű, erőteljes illatú mártás, melynek alapját érlelt hal, általában szardella és más hasonló, kisebb halak adják. Az összetevők között szerepelhet garnéla és osztriga, valamint mindig kerül a szószba cukor, só és víz. A hal mennyiségétől függően különböző intenzitású szószok készülnek, melyeket ennek megfelelően eltérő módon kell adagolni. A halszósz remek kiegészítője lehet leveseknek és salátaönteteknek, de ez a pad thai szósz egyik legfontosabb összetevője is.
Gluténmentes osztrigaszósz
A halszószhoz hasonlóan ez is nagyon intenzív ízű és illatú, sötétbarna színben pompázó készítmény. Az eredeti verzió sós vízben fermentált osztrigából készül, ma azonban ezt gyakran osztrigakivonattal és szójaszósszal helyettesítik. A szószt hagymával, fokhagymával és sóval ízesítik, az eredmény pedig egy igen jellegzetes karakter, sós, enyhén halas ízvilág. Használható pácoláshoz, tésztákhoz és levesekhez, ezen felül asztali ízesítőként is.
Gluténmentes szójaszósz
A szójaszósz fűszeres, viszonylag híg mártás, melynek alapját erjesztett szójabab adja. A távol-keleti és délkelet-ázsiai konyhában egyaránt nélkülözhetetlen, ám országonként eltérő változata ismert, a japán verzió hígabb, sötétebb, Kínában sűrűbbre készítik. Van különbség a főzéshez használt és az asztali ízesítésre szánt készítmény között, előbbi töményebb, kevésbé sós, utóbbi viszont olykor a sót helyettesíti. A szójaszósz a sushi nélkülözhetetlen hozzávalója, ebbe kell mártogatni a falatkákat.
Gluténmentes chiliszósz
A chiliszósz a paprika felfőzésével és áztatásával készül. Csípőssége a zöldségben természetes módon jelen lévő kapszaicin vegyületnek köszönhető, ami fajtától függően eltérő, a szósz intenzitását ezen felül az egyéb összetevők is befolyásolják. Készülnek igazán csípős mártások, elsősorban főzéshez, de akadnak édes chiliszósz variációk is, amiket főleg mártogatáshoz használnak, ezeket előszeretettel párosítják gyümölcsökkel, például mangóval, ananásszal.
Ha speciális étrendet kell tartania, az nem jelenti azt, hogy le kell mondania az ízekről, akkor legalábbis biztosan nem, ha a mi webáruházunkból szerzi be a hozzávalókat. Fedezze fel a gluténmentes öntetek izgalmas választékát, és ízesítsen kedvére!