Sütiket használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók biztosításához és a forgalom elemzéséhez. A weboldalunk Ön általi használatára vonatkozó információkat megosztjuk közösségi média-, hirdetési és elemzési partnereinkkel is, akik ezeket az információkat kombinálhatják más olyan információkkal, amelyeket Ön megadott nekik, vagy amelyeket a szolgáltatásaik használatából gyűjtöttek.

Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Pénznem

Sushi alapanyagok a karakteres ízekért

Sushi Tálaló KészletA sushi alapanyagok igazán izgalmas képviselőinek tálaláskor érkezik el az ideje. Mutatjuk, mit tud a wasabi, a gyömbér és a szójaszósz!

A japán konyha egyik legnépszerűbb fogása, a sushi igen messzire eljutott szülőhazájából, már nálunk is sokan rajonganak érte és egyre többen szeretnék elsajátítani a sushi készítés művészetét. Aki kicsit is jártas a témában, tudja, hogy az alapvető sushi kiegészítők nélkül nem érdemes belefogni, tekerő bambusszal és praktikus formákkal kell dolgozni ahhoz, hogy a japán fogás olyan legyen, amilyennek szeretjük. De mi adja a különleges ízt?

A sushi lelke az, amivel megtöltjük, ez leggyakrabban valamilyen tengeri herkentyű, de lehet marhahús, japán omlett vagy éppen avokádó is. Megvan a maga szerepe a rizsnek, és persze ott a nori, ami lényegében szárított tengerimoszat lap, ez az, ami egyben tartja a falatokat. Ezek azonban még nem tennék igazán jellegzetessé a fogást, a sushi alapanyagok igazán ütős hármasa a wasabi, a gyömbér és a szójaszósz.

Mar, mint a mustár - de nem az

A csípős, igazán merész ízvilágú wasabi a japán konyhavilág egyik alappillére, nem csak sushihoz, hanem soba tésztához, sőt, még snackekhez is használják. Maga a növény tulajdonképpen egy bokor, melynek szárából készül a jól ismert, izgalmasan zöldes színű paszta. A wasabi ismert étvágynövelő és antibakteriális hatásáról, ezen felül támogatja az emésztést és C-vitaminban gazdag.

Sushi Tálaló KészletA wasabi ereje nem csak az ízében, hanem az illatában is nagyon erősen jelen van, épp ezért passzol a sushihoz, hiszen képes elnyomni a hal illatát. Frissen reszelve a legélénkebb, ezt követően veszít az erejéből és az ízéből is. Hogy minél tovább megőrizze karakterét, szokás a hal és a rizs közé is tenni belőle, de igazi szerepe a tálalásnál érkezik el.

Pácolt gyömbér nélkül nincs sushi

Bár a gyömbér Délkelet-Ázsiában és Indiában a legkelendőbb, világszerte közel másfél millió tonna fogy belőle, ami nem kis teljesítmény egy ilyen, szokatlan ízű növénytől. A gyömbér egyszerre édeskés, csípős és egy kicsit még kesernyés is, mindezekkel együtt remek frissítő hatása van. Erősíti az immunrendszert, szembeszáll a fertőzésekkel, étvágyfokozó és emésztési gondokra is kiváló.

A wasabihoz hasonlóan a gyömbér is nyersen mutatja meg valódi erejét és ízét, azonban a sushi mellé cukorral, ecettel pácolva kerül. Különleges íze mellett mást is tud, amivel a sushi hű társává vált, a pácolt gyömbért a falatok között szokás fogyasztani, mégpedig azzal a céllal, hogy megtisztítsa az ízlelést.

Egy 2000 éves ízesítő Kelet-Ázsiából

Sushi Tálaló KészletA szójaszósz eredetileg Kínából származik, de Kelet-Ázsia valamennyi országában ismert és népszerű, ám ahogy az lenni szokott, területi egységenként másképp készítik. Többszáz féle szójaszósz létezik, melyek mind mások ízükben, állagukban, színükben, hiszen eltérő eljárással készülnek és alapanyagaikban is különböznek egymástól.

Az öt legismertebb japán szójaszósz közül sushihoz a tamari a legjobb, ez egy sötét színű, viszkózus, igazán ízgazdag változat. A szójaszósz nem csupán nagyszerű ízfokozó hatása miatt jó választás a sushihoz, hanem mérsékli a halak erőteljes illatát, ezen felül tompítja a túlzottan sós ízeket, ugyanakkor kiemeli az édes ízeket.

A sushi tehát a wasabi, gyömbér, szójaszósz trióval együtt teljes, és természetesen ezek mindegyikét többféle variációban megtalálja webáruházunkban. Ha igazi japán hangulatot szeretne teremteni otthon, az alapanyagok mellett ne feledje a sushi tálaló készlet se! Nézzen körül nálunk, rendelje meg kedvenceit és ázsiai gasztrokalandozásra fel!

Keresés