A thai gasztronómia remekeit egyre nagyobb érdeklődés övezi hazánkban. Sorra nyílnak az éttermek, ahol a vendégek megismerkedhetnek Thaiföld egyedülálló ízeivel, a vállalkozó kedvű háziasszonyok és hobbi szakácsok pedig otthon is az asztalra varázsolhatják a különleges fogásokat, hiszen az eredeti alapanyagokat is be lehet szerezni.
Eközben a thai italok egy kicsit talán háttérbe szorulnak, pedig ezen a téren is izgalmas alapanyagokkal, ízekkel, sőt, textúrákkal lehet találkozni! Járjuk körbe a témát, és nézzük, melyek a legjellegzetesebb italok, melyekkel néhány kortynyi Thaiföldet lehet csempészni a magyar otthonokba is!
Thai teák és italvariációk
Kezdjük mindjárt a teákkal, melyek más ázsiai országok népeihez hasonlóan, a thai emberek életében is az italkultúra alapköveinek tekinthetők. Kifejezetten Thaiföldre jellemző teafajtát nehéz megnevezni, mivel erősen érezni lehet a környező országok hatását és némileg a szokások is keveredtek, de alapvetően három nagyobb csoportot különíthetünk el.
Vörös teák
Ez lényegében a nálunk ismert fekete tea, az európai országokban ugyanis más logika mentén nevezték el a teákat, mint Ázsiában. Míg mi a levelek színe alapján nevezzük feketének ezt a fajtát, addig Thaiföldön és más ázsiai országokban a főzet színe miatt kapta a vörös elnevezést. Intenzív ízvilágú, erős teáról van szó, amivel akár a reggeli kávét is ki lehet váltani.
Zöld teák
Ennek a fajtának Kína az őshazája, mára azonban bátran említhetjük a thai teák között is, hiszen termesztik és előszeretettel fogyasztják Thaiföldön. A speciális eljárásnak köszönhetően a zöld tea minden értékes anyagot megőriz, és egy kicsit másképpen hat, mint a fekete tea, de szintén élénkítő hatása van. Az egyik legnépszerűbb fajta a matcha, amit porrá őrölt fiatal tealevekből készítenek.
Gyógyteák
A thai kultúrában sem csak az ízük miatt fogyasztanak bizonyos teákat, számtalan fajta az egészségre gyakorolt jótékony hatásának köszönhetően terjedt el. Ide sorolhatjuk a hibiszkusz virágból, a jiaogulan levélből és a fekete goji bogyóból készített gyógyteát, de a pandan levélből, valamint a pillangó borsóvirágból készített teát is.
Többféle hagyományos elkészítési mód ismert, melyek közül kiemelkedik a világszerte ismert frissítő finomság, a thai jeges tea. Az autentikus italnak egy erős tea az alapja, amihez sűrített tejet és cukrot adnak, majd pedig ízesítik például kardamommal, ánizzsal vagy zúzott tamarinddal. A teázás hagyománya az üdítőiparba is betört, előre elkészítve, palackozva is lehet kapni például mézzel és citrommal ízesített jázminteát.
Gyümölcslevek és a méltán népszerű Mogu Mogu ital
A thai emberek szívesen fogyasztják különféle helyi gyümölcsök préselt levét, melyek frissen a legfinomabbak, de ezek is elérhetőek palackozott változatban. A gyümölcsitalok olyan izgalmas alapanyagokból készülnek, mint a licsi, a mangó, a maracuja és a mangosztán, de olyan egzotikus variáció is van, mint amilyen a bazsalikommaggal fűszerezett hibiszkusz ital.
Ahogyan az ételekben, úgy az italokban is központi szerepet kap a kókusz. Szívesen isszák nektár formájában, de ez adja az alapját a nemzetközi hírnévre szert tett thai italnak, a Mogu Mogu-nak is, melynek különlegessége, hogy nem csak szomjoltó, hanem egyben nassolnivaló is.
A Mogu Mogu ital valódi gyümölcslé, melybe nata de coco kerül, vagyis zselés állagú kókuszdiókockák, amiket ivás közben el lehet rágcsálni. A végeredmény egy tápláló és magával ragadó ízvilágú ital, ami játékos módon képes felfrissíteni. A Mogu Mogu sikerét jól mutatja, hogy alig több, mint 20 éve tört be az italpiacra, és mára több, mint 60 országban, köztük hazánkban is kapható, olyan variációkban, mint a grapefruit, sárgadinnye vagy éppen a Pina Colada ízesítés.
Ön már tudja, hogy melyik thai italt fogja megkóstolni elsőként? Fedezze fel webáruházunk kínálatát, melyben tea, üdítő és természetesen Mogu Mogu ital is helyet kapott, rengeteg különféle ízben! Engedjen a csábításnak, rendeljen termékeink közül akár többfélét is, és kortyoljon bele Thaiföldbe!