Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Pénznem

Ajinomoto

Ön itt jár: Kezdőlap >

Ajinomoto

Ajinomoto

Az élet iránti szenvedély hajt minket előre. Az aminosavak erejének felszabadításával az Ajinomoto Group hozzájárul az emberek nagyobb jólétéhez világszerte. Fedezze fel el nem mesélt történeteinket, amelyekkel az élelmiszerekkel és az egészséggel kapcsolatos kérdésekre megoldást kínáló vállalatcsoporttá váltunk.

Mindannyian azt akarjuk tenni, ami a legjobb az egészségünknek és a bolygónak. Többet sportolunk, kiegyensúlyozottan táplálkozunk, és csökkentjük a környezeti lábnyomunkat. Mivel a globális felmelegedés és a fenntarthatóság a címlapokon szerepel, sokan a növényi alapú táplálkozást keresik, hogy pozitív hatást gyakoroljanak.

A növényközpontú étkezés régebbi, mint gondolnánk. Japánban a zen buddhizmuson alapuló, shojin-ryori nevű vegetáriánus konyha ezeréves múltra tekint vissza. A hús kerülése mellett az erőforrások megőrzésére és a fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt. A növények és zöldségek nem ehető részeiből, például a szárakból és a héjakból levesek és pörköltek főzésével, minimális élelmiszer pazarlással főznek levest. Fehérjeforrásként a shojin-ryori olyan szójatermékekre támaszkodik, mint a tofu, a yuba (tofubőr) és a natto (erjesztett szójabab). Kombu hínárból és shiitake gombából készült húsleveseket használ, hogy pikánsabb, húsosabb ízt kölcsönözzön a növényi alapú ételeknek, így azok nemcsak egészségesek és etikusak, hanem ízletesek is.

A kombu húsleves - a japán konyha alapanyaga a tengeri herkentyűpörköltektől a miso levesig - tette lehetővé Dr. Kikunae Ikeda számára, hogy az aminosav glutamátot az umami, az ötödik íz titkaként azonosítsa. A kombu glutamátot tartalmaz, amely kiváltja az umami ízreceptorokat a nyelven. Dr. Ikeda 1908-ban feltalált egy eljárást a glutamát nátriumsójának előállítására, amely fokozza az ízt, és ennek eredményeként került kereskedelmi forgalomba az AJI-NO-MOTO® fűszer.

Dr. Ikeda úttörő kutatásai az umami-anyagok és aminosavak terén megnyitották az utat az Ajinomoto Csoport kokumi anyagok és élelmiszeripari enzimek kifejlesztése előtt. A tipikus kokumi anyagok peptidek vagy aminosavláncok, amelyek természetes módon megtalálhatók a párolt, érlelt vagy érlelt élelmiszerekben. Ezek hosszan tartó, gazdag és szájat betöltő érzést hoznak létre. Az élelmiszeripari enzimek olyan fehérjék, mint a proteáz, lipáz, transzglutamináz és amiláz, amelyek biológiai katalizátorként működnek, és felgyorsítják a természetes kémiai reakciókat. Lebontják vagy megkötik a fehérjéket, zsírokat és keményítőt a sörben, húsban, sajtban és más élelmiszerekben, javítva az ízt és a textúrát.

A növényközpontú táplálkozás előnyei az erőforrások megőrzése, a CO2-kibocsátás csökkentése, valamint a táplálkozás és az egészség javítása szempontjából egyértelműek. A fogyasztói felmérések azonban azt mutatják, hogy a növényi alapú hústermékek szélesebb körű elterjedésének legfőbb akadálya az ízlés. A fogyasztók mintegy kétharmada azt állítja, hogy az ilyen termékeket választaná az állati fehérjék helyett, ha jobb lenne az ízük. Másrészt egy másik felmérés szerint azok, akik a növényi alapú hústermékek vásárlása mellett döntenek, ugyanolyan fontosnak tartják az ízt, mint az egészséget és a fenntarthatóságot.[ii] Ezek az adatok egyértelműen arra utalnak, hogy a fogyasztók keresik az ízletes növényi alapú alternatívákat.

Napjainkban az Ajinomoto csoport kihasználja az umami, a kokumi és az élelmiszeripari enzimek terén szerzett tudását és szakértelmét, hogy a növényi és állati eredetű termékek között az íz és a textúra tekintetében - például a húsosság és a szaftosság növelésével és a babos íz elfedésével - áthidalja a különbséget, miközben csökkenti a nátriumot. Technológiáink e holisztikus alkalmazása lehetővé teszi a vállalatcsoport vállalatai és üzleti partnereink számára világszerte, hogy olyan fenntartható növényi alapú termékeket kínáljanak, amelyek ízletesek, táplálóak és egészségesek, és amelyeket a fogyasztók elfogadnak.

Rendezés:

Keresés